Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Pestera Ursilor

Pestera Ursilor

Din: Crisana, Judetul Bihor, Pesteri

In Pestera Ursilor, se afla o multitudine de  sculpturi libere ale naturii ce lasa frau liber imaginatiei fiecarui vizitator, si astfel au luat nastere an de an: “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Ursilor”, “Lacul cu nuferi”, “Casuta Piticilor” si “Sfatul Batranilor”. Pestera este iluminata in permanenta cu lumanari. Insa Pestera Ursilor nu a fost descoperita pe cale naturala, ci artificial, ca urmare a actiunilor de dinamitare ce au avut loc intr-una din carierele de marmura. Acest obiectiv turistic este printre cele mai importante ale Muntilor Apuseni, Judetul Bihor, imediat langa localitatile Chiscau din comuna Pietroasa, la inaltimea de 842 m.

Stalactitele si stalagmitele impresioneaza prin numarul mare si formatiunile care au luat nastere in timp. Pe langa acestea, in pestera se gasesc fosile, urme ale ursului de caverna – animal care a disparut in urma cu peste 15.000 ani; intr-o cantitate mai mica se gasesc si oase ale caprei negre, ibexului, leului, si hienei de pestera.

Pestera masoara peste 1500 m in lungime, si este alcatuita din doua galerii suprapuse. Galeria principala masoara 847 m si este deschisa turistilor prin trei galerii mai mici si alte trei sali: Galeria Ursilor denumita si Galeria Oaselor (unde avem mai putine formatiuni calcaroase dar foarte multe oase, ramasite ale ursilor – pe aici se face intrarea in pestera), Galeria Emil Racovita (in capatul galeriei, exista un echelet de urs expus in pozitia in care acesta a murit), Galeria Lumanarilor si 3 sali: a lumanarilor, a Spaghetelor si a Oaselor (aici gasim nu mai putin de 140 de cranii). Cea de-a doua galerie, are 521 m si este deschisa doar cercetatorilor stiintifici.

Istoric

Asa cum era de asteptat, numele pesterii vine de la numeroasele urme osoase ale ursilor care au fost gasite aici. In urma cu peste 15000 ani, pestera era locasul de adapost cand acestea simteau ca le vine sfarsitul; asemeni altor mamifere, ursii se retragau in acest loc aproape de moarte, alaturi de predecesorii lor. Astfel de cimitire ale animalelor s-au mai gasit in Romania, in alte pesteri ca Pestera Bisericuta si Pestera cu oase.

Pestera a avut intrarea blocata datorita colmatarii pana in septembrie 1975 cand aceasta a fost deschisa artificial in timpul unor actiuni de dinamitare din apropiere. Prima persoana care a strabatut pestera pana la Sala Mare, a fost minerul Traian Curta, din Chisinau. Prima incursiune in pestera a avut loc 3 zile mai tarziu, pe 20 septembrie 1975, si a fost facuta de grupul de speologi “Speodava”. Abia 5 ani mai tarziu, dupa indelungi activitati de amenajare a pesterii, aceasta a fost deschisa vizitatorilor la 14 iulie 1980 si pana astazi, pestera primeste anual 200.000 de vizitatori.

Bine de stiut daca ajungi la Pestera Ursilor

Pana la Pestera Ursilor accesul este posibil numai cu masina sau cu mijloacele de transport in comun. De la Sudrigiu pe  Drumul  National 76, Oradea-Deva.

Din Oradea exista autobuze pana in Pietroasa. Intrebati cand trebuie sa coborati si diu Beius luati autobuzul pana la Chiscau.
Cu masina, mergeti pe drumul Judetean Chiscau inca 14 km.
Din Bucuresti pana in Oradea ai 574 km si din suceava pana in Oradea 478.
Pestera este deschisa publicului de marti pana duminica, intre oraele 10.00 si 17.00. Pretul pentru un bilet este de 15 ron pentru adulti si 10 pentru copii. Atentie, temperatura este de aproximativ 10 grade si aveti nevoie de o haina suplimentara.

Biletele pot fi cumparate din pavilionul de la intrare. Tot acolo exista un bar, mic muzeu, si standuri cu suveniruri si obiecte care sa va aminteasca mereu de zona. Traseul turistic in pestera dureaza 0 ora, si in tot acest timp esti insotit de ghizi autorizati care  iti vor explica si vor raspunde tuturor intrebarilor.
Alte obiective care merita vizitate in apropiere:

  • Valea Sighiesului – un traseu de aproximativ 5 ore
  • Platoul Padis – accesul se face cu masina prin localitatea Pietroasa
  • Vartop-Arieseni – accesul se face cu masina sau pe jos in apoximativ 7 ore
  • Groapa ruginoasa – Muntele Tapu – traseu care poate fi efectuat in 6 ore
  • Muzeul Flutur Aurel – etnografic
  • Biserica din Lemn din Bradet – accesul se face cu masina, distanta de 5 km
  • Varful Tataroaia – de aici se vede Depresiunea Beiusului, M-tii. Codru si Bihorului, traseu de 5 ore
  • Statiunea Stana de Vale – una dintre cele mai mirifice statiuni din tara, cu puternic efect curativ datorita bioclimatului tonic
«
»


Posibilitati de cazare in zona



4 Comentarii to “Pestera Ursilor”

  1. Octavian says:

    Sincer, acest obiectiv nu trebuie ratat! Este foarte frumoasa! Se poate ajunge cu autoturismul personal, chiar daca drumul “asfaltat” este mai ingust si peticit pe ici-colo.
    Nu ezitati sa vizitati si Muzeul etnografic din Chiscau, aflat pe partea dreapta in drum spre pestera.

  2. TIBERIU says:

    Recomand tuturor! Peisaje superbe! Apreciez modul in care este iluminata…din diferite directii! Creaza forme extraordinare!

  3. muntii apuseni says:

    O pestera unica datorita povestii sale datorita experientelor pe care turisti le traiesc in ea si datorita profesionalimului celor de acolo.

  4. Teodor Epure says:

    Cu putin efort incercati sa ajungeti si la Suncuius, e un loc admirabil unde puteti vizita, cu ajutor, pestera Vantului,Pestera Ungurului,Moana,Lesiana,defileul Crisului Repede si multe altele.Succes

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Castelul Sturdza de la Miclauseni
Castrul Roman Porolissum
Statiunea Neptun-Olimp
Calea Victoriei, Bucuresti
Cazinoul din Constanta, foto: Andrei Constantin
Lacul Vidra, Foto: Catalin Sandu

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!