Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagra din Brasov

Din: Biserici si Manastiri, Judetul Brasov, Transilvania

Construita in stil gotic, Biserica Neagra reprezinta cea mai importanta atractie a orasului Brasov. Numele initial al acesteia a fost Biserica Sfanta Maria (in germana: Marienkirche) si a luat numele actual in anul 1689, in timpul unui incendiu devastator. In germana, numele actual se traduce Die Schwarze Kirche si in limba maghiara Fekete Templom. Initial biserica catolica, acum aceasta este reprezentanta a religiei evanghelice si este amintita mereu ca fiind unul dintre cele mai importante si reprezentative monumente contruite in stil gotic, intre anii 1377 (data probabila a inceperii contruirii bisericii) si 1380, anul finalizarii.

Despre Biserica Neagra

Constructia Sfintei Biserici incepe in anul 1384 si se finalizeaza abia in anul 1477. Preotul Thomas Sander (anul mortii: 1410), este primul ctitor al bisericii, si acest lucru este atestat de una dintre placutele descoperite la baza bisericii in urma unor sapaturi efectuate in timp.
Biserica a fost martora unui puternic incendiu in 1689, la aproape 200 de ani de la finalizarea constructiei; in urma incendiului,  aceasta a trebuit renovata; mesterii care au lucrat la noua biserica au venit din orasul Danzig, deoarece mesterii din zona nu reuseau sa inchida bolti de dimeniuni atat de mari. Noua constructie poarta influente in stil baroc, si nu gotice ca pana atunci. Biserica a fost construita sub forma a trei nave, cu inaltimi egale, fiind un exemplu perfect de biserica hala, biserica preferata de catre germani in secolele XV-XVI. Cu o lungime totala de 89 m si 38 m latime, biserica reprezinta cea mai mare cladire de cult, cladire contruita in stil gotic in S-E Europei; capacitatea totala a bisericii este de aproximativ 5000 de persoane.

Alte lucruri care fac din Biserica Neagra un punct de atractie, sunt:

  • clopotnita bisericii adaposteste cel mai mare clopot care exista in bisericile din Romania; acesta are 6 tone si este construit din bronz.
  • corul este sustinut de contraforti exteriori; acestia sunt decorati cu edicole si in interiorul acestora se afla statui de sfinti, unicat in Transilvania.
  • colectia de covoare de inspiratie orientala a Bisericii Negre este cea mai mare de pe teritoriul Romanaiei; covoarele vin din zone ca Brussa, Usak, Ghiordes din Asia Mica, caracterizeaza secolele XVII-XVIII si reprezinta donatii pentru biserica din partea mestesugarilor din oras.
  • Cristelnita din Bronz, faurita de mesterii din zona reprezinta donatia facuta de Johannes Reudel in anul 1472; 1716 este anul in care cristenlita este inconjurata de un grilaj de fier forjat, grilaj realizat de Meensen Hannes, mester fierar.
  • Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, pictura murala executata pe pridvorul de S, intre Sfanta Varvara si Sfanta Ecaterina.
  • Un centru de interes pentru vizitatori este dat de o statuie putin diferita fata de cele ce caracterizeaza locul in mod normal: un copil care parca ar sta sa cada de pe biserica. Legenda spune ca la constructia bisericii a participat un tanar foarte talentat; tanarul a starnit invidia unui muncitor mai in varsta si acesta a profitat de neatentia tanarului si l-a impins. Statuia este construita de ceilalti mesteri care au participat la constructia bisericii in memoria tanarului ucis.

Carl August Buchholz este mesterul care a faurit orga principala in biserica intre anii 1836-1839 si reprezinta cea mai mare opera de genul acesta construita  de familia Buchholz; principalele caracteristi ale acesteia sunt: 4 manuale, fiecare a 56 de taste, un pedalier cu 27 de taste, 63 de registre sonore. Primele acorduri ale sale s-au auzit la 17 aprilie 1839 si cel ce a facut ca minunea sa se intample, a fost chiar constructorul acesteia Buchholz, acesta fiind si organist. Intre anii 1997-2001, orga a fost restaurata si cele 3993 tuburi, tuburi cu inaltime de pana la 13 m, au fost in totalitate demontate si restaurate; de la constructie si pana acum, orga in stil baroc, a supravietuit aproape neschimbata.

A doua orga din biserica este contruita de Carl Hesse, si este caracterizata de un pedalier si 8 registre; aceasta a fost reconstruita in anul 1997. Aici se canta inca din  anul 1953; aceasta traditie a fost inceputa de Victor Bickerich si apoi continuata de Hans Eckart Schlandt, ambii organisti de renume.

Chemarea Clopotului din Biserica Neagra

La 27 martie 2009, clopotul din turnul bisericii s-a deschis pentru prima data dupa 150 de ani, cu ocazia serbarii “Zilei clopotului“; aceasta zi marcheaza 150 de ani de la momentul in care cel mai mare clopot mobil din Romania a fost sfintit. Atunci, locuitorii orasului Brasov si turistii din toate colturile au putut sa urce in turn si sa vada cu ochii lor uriasul clopot, dupa ce timp de un secol si jumate acestia doar l-au auzit.

Povestea Clopotului este insa uitata de timp; secretul celui care l-a contruit Johan Andrachowski este uitat in trecutul bisericii. Exista insa scrieri care arata cum acesta a fost urcat la 155 metri inaltime: “Au existat mai multe versiuni ale clopotului mare, insa varianta pe care o vedem acum este din anul 1858. Atunci, pe 11 decembrie acest clopot a fost turnat in fata Portilor Brasovului Vechi, si a fost apoi adus cu un car special, cu 8 perechi de boi, pana aici la Biserica, unde a fost urcat timp de cel putin 3 zile.”, declara Hanelore Anhethler, preot care slujea la Biserica Neagra. Clopotul are dimensiuni uriase, si pentru asta a fost nevoie de 8 clopotari care sa il manuiasca; acum,clopotul este “manuit” electric. Clopotul reprezinta un instrument muzical si este in stransa legatura cu orga; pe langa asta el are si insemnatate istorica, purtand inscrictii gotice pe coroana de sus.

In timp, Biserica Neagra a fost renovata si intretinuta cu atentie. Deoarece aceasta a suferit datorita vremii, statuile exterioare au fost inlocuite cu copii fidele intre anii 1937-1944, originalele fiind adapostite la interior; dupa cutremurul din anul 1977 a fost nevoie de donatii serioase pentru refacerea acesteia.

Bine de stiut ca sa ajungi la Biserica Neagra

Biserica reprezinta pentru municipiul Brasov, al doilea mare punct de interes pentru turistii care tranziteaza orasul in orice perioada a anului (dupa Castelul Bran). Zecile de mii de turisti care trec anual pe aici au posibilitatea de a cumpara carti postale cu Biserica Neagra; insa fotografiatul si filmatul este interzis la interior.

Adresa: Curtea Johannes Honterus nr.2, 500025, Judetul Brasov
Tel: +40 268 511830

Fax: +40 268 511825
Vizitele sunt permise dupa urmatorul program:
Program Vara (15 iunie – 15 septembie): Luni-Sambata: 10:00-17:00, Duminica  – inchis
Program Iarna: Luni-Sambata: 10:00-15:30, Duminica – inchis

Pretul unui bilet:
Intreg – 4 LEI
Redus pentru studenti, elevi, pensionari – 2 LEI

Concertele de orga pot fi auzite doar in timpul programului de vara:
Lunile Iunie si Septembrie: martea la orele 18:00 – 5 LEI
Lunile Iulie si August: marti, joi si sambata orele 18:00 – 5 LEI

Odata ajuns in judetul Brasov, ai o serie de obiective turistice care merita vizitata cel putin odata in viata: incepeti cu statiunile de pe Valea Prahovei si continati cu imprejurimile: Biserica Fortificata de la Viscri, Muntii Ciucas si frumusetile lor sau Pestera Liliecilor.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Curtea de Arges, fosta capitala a Munteniei
Muntii Fagaras, foto: Sergiu Negrea
Sighetu Marmatiei
Barajul Siriu, foto: Macovei Tinel
Hanul lui Manuc
Manastirea Cernica

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!